Dementie
>
Verschil Alzheimer & dementie

Het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en dementie

De begrippen 'Alzheimer' en 'dementie' worden vaak door elkaar gehaald, wat tot verwarring leidt. Dementie is een complexe overkoepelende term waar Alzheimer slechts één van de vele verschillenden vormen van is.

Dementie: een complex spectrum van ziektes

Dementie is een overkoepelende term die verwijst naar meer dan 50 verschillende aandoeningen die de hersenen aantasten. Elke vorm van dementie zoals Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie, lewy body dementie, ... heeft zijn eigen unieke kenmerken en effecten op het functioneren van een persoon met dementie. Van geheugenproblemen tot veranderingen in gedrag, dementie manifesteert zich op verschillende manieren. Dit betekent ook dat de noden en behoeften aan ondersteuning voor ieder persoon met dementie anders zijn. 

Alzheimer: de meest voorkomende vorm van dementie

De ziekte van Alzheimer is prominent aanwezig binnen het spectrum van dementie en vormt maar liefst 70% van alle gevallen. Het begint sluipend, vaak in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat betrokken is bij geheugenvorming. Naarmate de ziekte vordert, komen er uitdagingen op het gebied van denken, handelen en taal naar voren. Het specifieke traject van Alzheimer onderscheidt zich door de geleidelijke aftakeling van cognitieve functies. 

Wat is vooral specifiek aan Alzheimer?

Ten eerste kenmerkt Alzheimer zich door de vorming van specifieke hersenplaques, waarbij beta-amyloïde eiwitten zich ophopen en klitten vormen tussen zenuwcellen. Deze plaques dragen bij aan de verstoring van de communicatie tussen neuronen.

Een ander uniek aspect van Alzheimer zijn de neurofibrillaire knopen. Deze knopen bestaan uit abnormaal gevouwen tau-eiwitten en bevinden zich binnen de zenuwcellen. Ze dragen bij aan de verstoring van het interne transportsysteem van de cel.

Het geheugen speelt een cruciale rol bij Alzheimer dementie. Deze vorm van dementie heeft vaak een vroeg en opvallend effect op het geheugen. Zo wordt het vermogen om recente gebeurtenissen te onthouden het eerst aangetast.

Alzheimer vertoont doorgaans een progressief verloop, waarbij symptomen in de loop van de tijd toenemen. Dit in tegenstelling tot sommige andere vormen van dementie die mogelijk een meer fluctuerend of minder voorspelbaar verloop hebben.

Let op: Deze tekst is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor diagnose, behandeling en zorg. Deze informatie is in grote lijnen afkomstig van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer-Nederland en andere officiële instanties.

In de regio Genk, As, Oudsbergen, Bree, Zutendaal, Lanaken en Maasmechelen kan je terecht bij ons (Menos) voor: thuiszorg op maat en psychologische begeleiding voor mensen met dementie; ondersteunings- en familiegroepen, lotgenotencontact en ontmoetingshuis voor mensen met jongdementie.